NASA walczy z osteoporozą
11 maja 2010, 16:14Badania medyczne przeprowadzane w... Laboratorium Napędów Odrzutowych - może to brzmi zaskakująco. Ale tylko do momentu, kiedy przypomnimy sobie, na jak wiele chorób narażeni są astronauci. W tym również na zrzeszotnienie kości.
Po elektrowstrząsach są zdrowsze
23 sierpnia 2010, 09:05Inżynieria genetyczna to najbardziej znany sposób wytwarzania prozdrowotnej żywności. GMO jednak nie jest lubiane. Okazuje się, ze podobny efekt można osiągnąć łatwiej: wystarczy warzywa poddać torturom w postaci elektrowstrząsów lub ogłuszania ultradźwiękami.
Trudno oszczędzać dla obcego
27 grudnia 2010, 13:38Ludzie wybierają natychmiastową nagrodę czy konsumpcję zamiast długoterminowych celów finansowych, ponieważ mają problem z poczuciem łączności z własnym przyszłym ja (Journal of Consumer Research).
Microsoft będzie informował innych o błędach
20 kwietnia 2011, 16:59Microsoft postanowił bardziej zaangażować się w zwiększanie bezpieczeństwa rynku IT. Pracownikom koncernu polecono, by zgłaszali błędy znalezione w oprogramowaniu firm trzecich. Informacje takie mają trafiać do zespołu Microsoft Vulnerability Research, a stamtąd będą przekazywane producentom wadliwego oprogramowania.
Powiedz prawdę, bo użyję magnesu
8 września 2011, 08:42Jak skłonić kogoś, by powiedział prawdę? Jeśli perswazja nie pomoże, nie trzeba załamywać rąk, bo znając kogoś o odpowiedniej specjalności, można wytoczyć ostateczną broń przeciwko kłamstwu – aparat do przezczaszkowej stymulacji magnetycznej. Estońscy naukowcy Inga Karton i Talis Bachmann z Tartu Ülikool zauważyli, że indukowanie przez zmienne pole magnetyczne przepływu prądu w neuronach lewej grzbietowo-bocznej kory przedczołowej utrudnia kłamstwo.
Na ludzkim języku zidentyfikowano receptory tłuszczu
13 stycznia 2012, 11:29Nasz język wykazuje powinowactwo do tłuszczu, co umożliwia jego wykrywanie. Osoby z różnymi wariantami genu CD36 wykazują różną wrażliwość na "tłusty" smak (Journal of Lipid Research).
Pachnie masłem, pomaga alzheimerowi
2 sierpnia 2012, 12:53Diacetyl (DA) nadaje charakterystyczny maślany smak i zapach popcornowi do mikrofalówek, margarynom czy pieczywu. Choć występuje naturalnie także w fermentowanych napojach, np. piwie, wydaje się, że właśnie przez DA pracownicy przemysłu spożywczego mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera. Dzieje się tak, gdyż diacetyl nasila proces agregacji neurotoksycznego białka beta-amyloidu.
Mężczyźni oszukują częściej
22 stycznia 2013, 11:54Z badań uczonych z Albert Einstein College of Medicine na Yeshiva University wynika, że mężczyźni znacznie częściej dopuszczają się fałszerstw naukowych niż kobiety. Ponadto do fałszowania wyników dochodzi na każdym etapie rozwoju kariery naukowej
Płaz z jamą gębową spełniającą rolę ucha środkowego
3 września 2013, 09:48Dotąd naukowcy sądzili, że żabka seszelska Sooglossus gardineri nie słyszy. Teraz jednak okazało się, że wydawanie głośnych wysokich dźwięków ma sens, bo funkcję ucha środkowego spełnia jama gębowa płaza.
U pingwinów z Antarktydy występuje unikatowy wirus ptasiej grypy
12 maja 2014, 10:25Międzynarodowy zespół badaczy zidentyfikował u pingwinów Adeli (Pygoscelis adeliae) z Antarktydy nieznany dotąd wirus ptasiej grypy. Wirus opisano w artykule opublikowanym na łamach mBio.